De eerste parel: Onze-Lieve-Vrouwekathedraal
Als grootste gotische bouwwerk van de Nederlanden is de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is een echt monument waar elke Antwerpenaar trots op is. Sinds 1999 staat deze kathedraal op de UNESCO-werelderfgoedlijst als onderdeel van de site ‘Belforten in België en Frankrijk’.
De kathedraaltoren die vroeger fungeerde als uitkijktoren is met zijn hoogte van 123 meter enorm indrukwekkend.
Je kan de kathedraal elke dag bezoeken. Toeristen betalen hiervoor 12 euro per persoon. Je kan ook deelnemen aan georganiseerde rondleidingen.
Parel twee: Het stadhuis van Antwerpen
Een impossant gebouw, zo kan je het stadhuis van Antwerpen wel noemen. Het werd dan ook gebouwd in de gouden zestiende eeuw, waarin Antwerpen een zeer belangrijke internationale handelsmetropool was.
Het stadhuis kent een prachtige renaissance gevel vol details die verwijzen naar het Antwerpse verleden, zoals de Brabantse Leeuw.
Boven de wapenschilden zie je ook een nis met het beeld van Maria, de patrones van de stad. Ze staat hier boven de beelden van Justitia en Prudentia, de symbolen van rechtvaardigheid en voorzichtigheid. Sprekend voor een stadsbestuur dus!
Nummer drie: Museum Plantin-Moretus
Als eerste museum toegelaten worden op de lijst van UNESCO werelderfgoed: het is Museum Plantin-Moretus mooi gelukt! Het gaat hier om een zeer goed bewaarde historische drukkerij uit de zestiende eeuw. Met z’n uniek drukkersmateriaal zoals de twee oudste drukpersen ter wereld, is dit gebouw zeker de moeite waard om eens te bezoeken!
Als je binnenstapt in deze architecturale parel reis je meteen door de tijd. Je leert over boekdrukken en de uitgeverfamilie Plantin-Moretus en ontdekt portretten van Rubens, ziet goudleer aan de muren en komt binnen in een uitgebreide bibliotheek. En ook de binnenplaats is zeker een bezoekje waard!
Le Corbusier: huis Guiette als vierde parel
Het Huis Guiette is het enige bewaarde bouwwerk op Belgische bodem van de bekende architect Le Corbusier. Het ontwerp is gebaseerd op Citronhan, het woningtype dat Le Corbusier in het begin van de jaren 20 had bedacht. Je herkent dit type aan de rechthoekige vorm en de soberheid, grote glaspartijen en witte buitengevels.
De binnenkant daarentegen is enorm kleurrijk. In de meeste ruimtes heeft elke muur een andere kleur.
Le Corbusier stond bekend om zijn sobere architectuur waarbij de vorm van een gebouw aangepast was aan de functie ervan. Hij gebruikte ook graag nieuwe technieken, zoals gewapend beton in die tijd. Hij beïnvloedde op die manier de moderne architectuur van de twintigste eeuw enorm.
Ontdek de pareltjes te voet of met de fiets
Ben je fan van Unesco werelderfgoed? Of ben je getriggerd en wil je deze pareltjes eens met je eigen ogen zien? We lijsten nog even de adressen op, zodat je ze allemaal makkelijk kan terugvinden.
TIP: met antwerpbike.be kan je een fiets huren en de UNESCO-route volgen. Zo ontdek je deze prachtige gebouwen makkelijk al fietsend. Genieten maar!