Versterkte nederzetting
Al in de negende eeuw was er ter hoogte van het huidige Het Steen een versterkte nederzetting, bestaande uit houten gebouwen, een aarden wal en een gracht. Dat is meer dan 1.100 jaar geleden. Het was een woelige periode voor de ganse regio. In de elfde eeuw kwam er een eerste stenen stadsomwalling, opgetrokken uit Doornikse kalksteen die nog bewaard is in de onderbouw van Het Steen. Het Steen was trouwens een onderdeel van de nu verdwenen burcht en fungeerde als één van de toegangen. De oude burchtmuur die je vandaag in Het Steen bewondert, dateert uit circa de 11de-12de eeuw.
De eerste beurs ter wereld
In het recent verschenen en alom geprezen boek De Gloriejaren van de Britse auteur Michael Pye staat het uitvoerig beschreven: in de zestiende eeuw was Antwerpen het New York van zijn tijd. De stad was een succesvolle, internationale metropool en dé draaischijf van handel en economie. Op vraag van de vele handelaars die een veilige handelsplaats wilden, verscheen in 1531 in Antwerpen de eerste echte beurs ter wereld. Later diende het gebouw als voorbeeld voor de beurzen van Londen, Frankfurt en Amsterdam. Wil je meer te weten komen over de glorierijke Antwerpse Gouden Eeuw? Bezoek de attractie The Antwerp Story in Het Steen en beleef de rijkdom van toen.
Afgehakte hand of ‘aanwerpplaats’ van slib?
Ken je de legende van Brabo en Antigoon? In Het Steen woonde de vervaarlijke reus Antigoon, die tol eiste van elke schipper die over de Schelde voer. Wanneer een schipper niet kon of wou betalen, hakte de reus zijn rechterhand af en wierp die in de stroom. Tot de dappere Romein Brabo verscheen, de reus versloeg, zijn hand afhakte en in de Schelde mikte. Hieraan zou Antwerpen zijn naam te danken hebben: ‘hand-werpen’. De realiteit spreekt iets minder tot de verbeelding. Als getijdenrivier liet de Schelde altijd veel slib neer op de oever. Zo ontstond een ophoping van slib dat telkens weer ‘aangeworpen’ werd. ‘Aanwerpen’ werd Antwerpen. Op de Grote Markt vind je een groot beeld dat de legende van Brabo en Antigoon uitbeeldt. Neem zeker eens de houding van Brabo aan. Merk jij wat er mis is?
Innige relatie tussen mens en diamant
Al sinds de zestiende eeuw staat Antwerpen bekend als de belangrijkste diamantstad ter wereld. Via de Schelde brachten handelaars en ontdekkingsreizigers hun edelstenen en metalen Europa binnen. Nergens is de eeuwenoude verbondenheid tussen mens en diamant zo tastbaar aanwezig als in Antwerpen. Zo is elke verkochte diamant ter wereld waarschijnlijk minstens één keer in Antwerpen geweest en wordt meer dan 80% van alle ruwe diamanten ter wereld in Antwerpen verkocht en gekocht. Een groot deel wordt ook in Antwerpen geslepen. Wil je meer weten? Bezoek The Antwerp Story in Het Steen of ontdek het museum DIVA | Antwerp Home of Diamonds.
Ooit de grootste drukkerij ter wereld
Boekbinder-drukker Christoffel Plantijn start rond 1550 zijn uitgeverij Officina Plantiniana in Antwerpen. Het is het begin van een familie- en bedrijfsgeschiedenis die drie eeuwen zal duren. In 1570 is zijn drukkerij, met zestien drukpersen en meer dan vijftig medewerkers, de grootste uitgeverij ter wereld. Plantijn liet lettertypes maken die nog altijd in gebruik zijn, zoals het bekende ‘Garamond’. Ook uniek: de drukkerij van Plantijn kan je ook vandaag nog bewonderen in het Plantin-Moretus Museum, dat prijkt op de Unesco-werelderfgoedlijst.
Cruiseschepen in het hart van de stad
Antwerpen is niet alleen de tweede grootste haven van Europa, het is ook een bekende aanmeerplaats voor zee- en riviercruises. Het dakterras van Het Steen is een prima locatie om de grote schepen te zien aankomen en vertrekken. De cruiseterminal bevindt zich trouwens in Het Steen. In tegenstelling tot andere cruisehavens, waar je vaak een bus moet nemen om een stad te bereiken, lopen de cruisepassagiers hier zó het historisch centrum van Antwerpen in. Fantastisch, toch? Wil je zelf ervaren hoe het voelt om op de brede Schelde te varen? Neem de Waterbus voor een tripje op het water.